Atsakymas parašytas: 2010-01-07 18:22:13
[#704]
Ilgalaikė nuoroda į atsakymą #6
Aš irgi prisidėsiu prie diskusijos.
Pirmiausia noriu paminėti, jog OS ir kompiuterio pasirinkimas yra subjektyvus dalykas. Vieniems patinka PC su Windows, kiti naudoja Linux operacinę sistemą. Na ir, žinoma, yra žmonių, kurie naudoja MAC kompiuterius su MAC OSX operacine sistema. Rekomenduoti ir siūlyti, ar verta pirkti MacBook, tikrai negaliu, nes pats jo, deja, neturiu.
Pagrindinis Apple „hater'ių“ atkirtis MAC ir iPhone fanatikams — didelės produktų kainos. Jie, neva, yra užtikrinti, jog Apple produktai nėra verti jų kainos. Tačiau pažiūrėkime iš kitos pusės. Ar Apple produktai nekokybiški? Ar jie nėra elegantiški ir stilingi? Ar yra kokių nereikalingų dizaino detalių MacBook'uose, iMac'uose ir iPhone'uose? Ar Mac kompiuteriai yra nepajėgūs susidoroti su profesionalia programine įranga, kuri reikalauja daug kompiuterio resursų? Į visus šiuos klausimus galiu atsakyti tk pozityviai. Taip, teoriškai galima surinkti PC kompiuterį su geresnėmis detalėmis (pajėgumo atžvilgiu) už mažesnę kainą negu siūlo Apple, bet vien sparta nėra rodiklis! Pavyzdžiui, Windows operacinė sistema linkusi kur kas dažniau „užlinkti“ ar „nulūžti“ (oh, atsimenat BSOD?) dėl netikslių tvarkylių ir 3rd-party programų. Tuo tarpu MAC OSX sistema pilnai suderinta su technine įranga („geležimi“), kuri yra MAC'uose. Todėl MAC OSX yra stabilesnė už Windows OS. Už tai dedu
didelį pliusą Apple, kadangi aš iš operacinės sitemos daugiau tikiuosi stabilumo, o ne spartos ir visokių blizgučių, ypač kai dirbu su rimtais projektais ir bet koks duomenų praradimas yra netoleruotinas.
Programinės įrangos, kuri yra skirta MAC OSX, atžvilgiu irgi mano širdis krypsta prie Apple. Pavyzdžiui, aš užsiimdamas tinklalapių kūrimu jau ne pirmus metus išbandžiau
daug redaktorių, skirtų Windows OS (Notepad++, Adobe Dreamweaver, Rapid PHP, PHP Designer, Zend Studio, Aptana Studio, Netbeans, InType, Sublime TextEditor...), tačiau
nė vienas iš jų pilnai netenkina mano norų ir užmačių. Pavyzdžiui, Notepad++ redaktorius neturi normalaus projektų valdymo funkcionalumo (bent jau kai paskutinį kartą teko naudoti). Adobe Dreamweaver programoje visada išlįsdavo „bug'as“, dėl kurio kartais nebedažydavo kodo. Kodo dažymas man labai svarbu, nes tarp didelių PHP, CSS, HTML kodo gabalų sunku rasti tai, ko ieškau. Be to, Dreamweaver programoje visada turėjau problemų dėl failų koduočių, mat programa kartais pati „nuspręsdavo“ pakeisti koduotę dėl neaiškių priežasčių. Man tai tiesiog nepriimtina. Kiti redaktoriai arba griozdiški, arba nepatogūs ir turintys per mažai funkcijų.
Štai MAC OSX sistemai yra sukurtas populiarusis TextMate redaktorius, kuris man labai patiko (kiek teko matyti iš Irmanto siųstų screenshot'ų ir šiaip visokių video tutorialų). Taip pat dar egzistuoja Coda — panašus į TextMate, tačiau, jei neklystu, jis turi daugiau funkcijų.
Pati MAC OSX sistema labai patogi ir unikali. Kai kurie skundžiasi, kad joje nėra tokio lankstumo nustatymų atžvilgiu kaip Windows ar Linux operacinėse sistemose, tačiau tai, manau, man tikrai netrukdytų.
Ir pabaigai dar noriu paminėti, kad Mac kompiuteriai skirti daugiau darbui. Žaidimų MAC OSX sistemai nėra labai daug, nors kai kurie populiaresni žaidimai ir ant šios sitemos yra išleidžiami. Manau, kad MAC kompiuteris yra daugumos web developer'ių ir dizainerių svajonė (taip pat ir mano). Po kol kas finansai neleidžia man nusipirkti Macbook Pro, tačiau tikiuosi, kad per artimiausius keletą metų jį tikrai įsigysiu.